Smiljana Grujić

Smiljana Grujić je psiholog i psihoterapeut konstruktivističkog pravca. Završila je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Članica je Društva psihologa Srbije, Udruženja konstruktivističkih psihoterapeuta, kao i italijanskog udruženja Cubo, gde je u više navrata držala obuke za mlade na temu podsticanja emocionalne pismenosti. U fokusu njenog rada su deca, mladi, zaposleni u obrazovnom sistemu i roditelji.

Veruje da proces podučavanja odraslih i dece treba da ide u pravcu koji će ih podstaći da misle, osećaju, komuniciraju i da kroz praktična iskustva i rad stiču znanja i veštine. Veruje da nije najbitinije šta će i koliko učiti, već kako.

Trudila se da uvek podstiče dečiji razvoj, jer misli da dečije oči gledaju u pravom smeru.

Njen profesionalni put je obeležen radom u programu “Čuvari osmeha” i “Reči su prozori ili zidovi” u čijem fokusu je učenje Maršala Rozenberga, koji je obučavao ljude da “govore mirom u svetu sukoba”. Njegovo učenje je trasiralo Smiljanin profesionalni put. To je put nenasilja, koji vidi kao jedinu alternativu u svetu u kom očajnički tražimo mudrost koje je sve manje.

Voli da čita, najviše uživa u Hogvortsovoj školi magije koji pohađaju mladi čarobnjaci.

Nepokolebljivo veruje u moć obrazovanja. Najviše se bavi emocijama, komunikacijom i nesporazumima u međuljudskim odnosima, izazovima ličnog rasta i razvoja.

Tokom svog profesionalnog razvoja posetila je Izrael, Dansku, Švajcarsku, Finsku, Italiju, Grčku, Rusiju. Trudila se da doživljeno iskustvo sa studijskih putovanja i naučene lekcije primenjuje u radu sa decom i odraslima.

Smiljana je autor i realizator više akreditovanih programa stručnog usavršavanja zaposlenih u obrazovanju.

Učestvovala je u implementaciji mnogobrojnih projekata Unicef Srbija u oblasti sprečavanja i prevencije vršnjačkog nasilja. Ko-autor je priručnika namenjenog zaposlenima u obrazovanju “Digitalno nasilje – prevencija i reagovanje” (UNICEF i MPNTR, 2016.) kao i vodiča za škole „Ka sigurnom i podsticajnom školskom okruženju“, Priručnika za prevenciju rodno zasnovanog nasilja za nastavnike koji rade u osnovnim i srednjim školama (Unicef, MPNTR, 2015.), Priručnika za rad sa decom u okviru predmeta Građanskog vaspitanja za učenike prvog i drugog razreda osnovne škole (Kreativni centar, 2008.), Priručnika za učenje o holokaustu (grupa autora, Platoneum, 2012.) Bila je dugogodišnja mentorka u programu “Škola bez nasilja”, učestvovala je u različitim istraživačkim projektima koji se odnose na ispitivanje stavova dece u vezi sa rasprostranjenošću različitih oblika nasilja u obrazovnom sistemu u Srbiji.

Edukovala je više od 1000 nastavnika na teritoriji Republike Srbije i regiona u oblasti razvoja komunikacijskih kompetencija, upravljanja emocijama i prevencije različitih oblika nasilja.

U Novak Đoković Fondaciji radi na poziciji programske menadžerke u okviru koje je sa Ninom Sokolović razvila program za roditelje/staratelje dece uzrasta do šest godina – „Podrška, ne perfekcija“. U programu je do sada učestvovalo preko 3500 roditelja širom Srbije, kao i 40 facilitatora koje Smiljana obučava i usmerava u radu sa roditeljima. Rezultati programa “Podrška, ne perfekcija” su prepoznati od strane prestižnog akademskog “Evropskog časopisa za razvojnu psihologiju“. Smiljana redovno odgovara na roditeljske nedoumice i deli svoje iskustvo i preporuke u vidu tekstova na blogu Fondacije koje možete pročitati. 

Kursevi

Razgovori o roditeljstvu

Da li sam dobar roditelj? Da li pomažem ili odmažem svom detetu u razvoju? Šta mogu da uradim da bolje razumem svoje dete i unapredim sebe kao roditelja?

Na masterklasu Razgovori o roditeljstvu, vodimo te na put otkrivanja sebe, kroz životne primere koji će te podstaći na razmišljanje, navesti da promeniš neke svoje obrasce ponašanja ili dati ideje kako da komuniciraš u porodici od sada, na ubuduće.